Duurzame energie

Door tijdens de teelt van hun producten gebruik te maken van aardwarmte gaan de Geo-Well telers voor duurzaamheid.

 

Telen met aardwarmte

Aardwarmte is de meest duurzame energiebron voor het verwarmen van gebouwen. Hoe dieper je in de aarde komt, hoe warmer het wordt, tot circa 5.000 graden Celsius in de kern van de aarde. Deze warmte heet geothermie oftewel aardwarmte.

 

Werking van de aardwarmtebron

Voordat je aardwarmte kunt gebruiken, moeten er eerst twee bronnen geboord worden. Dit heet een doublet. Via de ene bron wordt warm water vanaf circa 2.000 meter diepte omhoog gepompt en door de Geo-Well telers gebruikt voor het verwarmen van hun kassen. In Nederland is het op 10 meter in de grond constant 10 tot 12 graden Celsius en daarna wordt het elke 100 meter dieper +/- 3 graden warmer. Op 2.000 meter diepte is het water circa 70 graden Celsius.

Tijdens het verwarmen van de kassen verliest het water zijn warmte. Het afgekoelde water wordt via de andere bron terug gepompt naar dezelfde diepte en wordt door de kern van de aarde weer opgewarmd. Zo is er sprake van een duurzame gesloten cirkel oftewel hernieuwbare energie. De aardwarmte vervangt het aardgas voor het verwarmen van de kassen.

Een bijkomend voordeel van aardwarmte is dat de aardwarmtebron weinig ruimte in beslag neemt en veroorzaakt geen visuele hinder of geluidsoverlast voor de omgeving.

 

Aardwarmte voor woningen en gebouwen

Eind 2013 zijn er in Nederland 10 aardwarmtedoubletten gerealiseerd, Daar houdt het niet mee op, want er zijn op dit moment meerdere projecten in voorbereiding. Aardwarmte wordt niet alleen gebruikt voor het verwarmen van kassen, maar ook voor andere gebouwen zoals woningen, sporthal, zwembad en scholencomplex.